Oldalak / Pages

2010. október 19., kedd

Mi is az a Twitter és hogyan jött létre?

Az elmúlt néhány napban két barátomnak is meséltem, hogy írom a blogomat és mellette twitterezek is. "Az meg micsoda?" - jött a kérdés mindkét esetben. "Háááááát..." - nem könnyű elmagyarázni olyannak, aki nem internetezik sokat, nem bújja a világhálót, nem használ közösségi oldalakat, vagy ha igen, minimális mértékben.  Persze olyan is akadt, aki megkérdezte, hogy "Te tudod mi az a Twitter? Már annyit hallottam róla, de nem tudom mi az!" - hát, ilyenkor sem könnyű elmagyarázni, hogy ez mire jó. Az tény, hogy Magyarországon még gyerekcipőben jár a Twitter, nagyon kevesen hallottak róla, nagyon kevesen ismerik, nagyon kevesen használják. De, ami késik, az nem mindig a busz, igaz? :)

Számomra két fajta twitterező létezik: az egyik, aki minden lélegzetvételéről, minden fingásáról beszámol. :)  A másik pedig, aki a blogjához/weblapjához/
businesshez kapcsolja és kihasználja a Twitterből adódó előnyöket. Én a második csoportba tartozom. :) Valószínűleg, ha nem írnék blogot/weblapot én sem használnám a Twittert.

Akkor lássuk, mi is a Twitter fogalma?  "A Twitter ismertségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy rövid bejegyzéseket vagy egymásnak szánt üzeneteket írjanak formázatlan szövegként 140 karakter hosszúságban saját Twitter oldalukon." Röviden megfogalmazva számomra a Twitter iszonyat mennyiségű információhoz jutást és hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberek megismerését jelenti a világ minden tájáról, akiket lassan a barátaimnak is nevezhetek. Olyan weblapokra, képekre, tehetséges emberekre, érdekességekre bukkanok, amelyeket nem biztos, hogy megtalálnék, ha nem twittereznék.

A Twitter rendszerét 2006 októberében San Franciscoban az Obvious Corp. hozta létre. A Twitter kutatási és fejlesztési projektként indult az Odeo-nál (Noah Glass és Jack Dorsey alapította) és Jack  fejéből pattant ki maga az ötlet. Itt láthatjátok Jacknek egy kézzel felvázolt tervét magáról az ötletről. Az Odeo nem fejlődött olyan gyorsan, mint gondolták, ezért 2007 februárjában elkezdték árulni a cégüket (nem derült egyelőre számunkra, hogy eladták-e vagy sem). A Twitter csapata nyerte meg a 2007-es "South By Southwest Web" díját, blog kategóriában. A díj átvételekor a következő játékos köszönő beszédet mondták: "We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!", vagyis "Meg szeretnénk köszönni 140 vagy kevesebb karakterben. És meg is tettük!" - ezzel utaltak az elküldhető legnagyobb üzenet hosszára.

A Twitter hihetetlen népszerűségnek örvend napjainkban világszerte. Azt is el tudjuk képzelni, hogy Hollywood az ő történetüket is megfilmesíti ugyanúgy, mint a Facebook-ét. A The Social Network 2010. november 11-én kerül a magyar mozikba. Íme egy kis előzetes a filmből...



Nincsenek megjegyzések: