Oldalak / Pages

2011. február 7., hétfő

Hogyan rövidítsünk linkekeket?

A Twitter bejegyzések hosszúsága limitált, mint az sms-eké. 140 karakter áll a rendelkezésünkre, hogy közhírré tegyük fontos információinkat, fotóinkat. Minél gyakoribb Twitter felhasználóvá válunk, annál jobban megtanuljuk, hogyan rövidítsük le mondatainkat, szavainkat, természetesen a magyar  helyesírás szabályait betartva (nem vagyunk hívei a szavak helytelenül leírt rövidítésének). 

De mi van a weblinkekkel, amelyeket szeretnénk beszúrni az aktuális tweet-ünkbe és 3 km hosszúságúak? Ezekhez nyújtanak segítséget az URL rövidítők, amelyeknek célja, hogy a korlátozott számú karaktereket ne foglalja el esetenként a sok-sok karakteres webcím, vagyis egy 250 karakterből álló linkből csinál egy 20 karakternyi linket. Ha egy 20 karakternyi linket beszúrunk a tweet-ünkbe, máris marad 120 karakternyi helyünk a szövegre. Nem sok, de legalább tudunk írni valamit.

Az első URL rövidítő szolgáltató a Tiny URL volt, amely 2002-ben debütált. Annyira népszerűvé vált, hogy még legalább 100 hasonló weblapot létrehoztak linkek rövidítésére. Mi csak a legfontosabbakat, legjobbakat mutatjuk be. Nagyon egyszerű a Tiny URL használata. Felmegyünk a weblapra, az "Enter a long URL to make tiny:" kockájába bemásoljuk a hosszú linkünket, ráklikkelünk a "Make TinyURL!" gombra és már meg is kaptuk a 26 karakteres linkünket. A Tiny URL ugyanis bármilyen hosszúságú linket 26 karakterbe sűrít be és azt is megtudjuk, hogy az eredeti linkünk hány karakterből állt.

Előfordulhat, hogy a tinyurl.com és a bit.ly olyan URL-t generálnak, amelyeknek van emberi nyelven is értelme (vagyis értelmes szót alkotnak a rövidítő webcímek), bár ezek általában hosszabbak karakterszámban, mint azok, akik a rövidítő URL hosszúságát tekintik elsődleges fontosságúnak (és így karakterszámban sokkal kevesebb is elég ezekből.)

Nézzünk egy példát: mondjuk egy youtube videó linkjét szeretnénk közzétenni a Twitteren. A videó linkje eredeti hosszúságban: http://www.youtube.com/watch?v=pfq000AF1i8. Bemásoljuk ezt a linket a fent említett módon a Tiny URL kockájába, klikkelünk egyet és ezt kapjuk: http://tinyurl.com/286tm3c. Kimásoljuk a kapott linkünket és beillesztjük az adott helyre (tweet-be, weblapra, bárhova, stb.). Bármelyik linkre is kattintunk, ugyanoda fogunk eljutni.

A bit.ly az egyik legjobb szolgáltató (saját tapasztalat) linkek rövidítésében. Itt érdemes beregisztrálnunk, mert akkor azt is tudjuk követni, hogy az általunk lerövidített linkekre hányan klikkeltek. Regisztráció nélkül is működik a rövidítés, de ha kíváncsiak vagyunk, hogy hányan kíváncsiak arra, amit közzé teszünk a Twitteren, akkor feltétlen regisztráljunk. :)

Nézzünk egy példát a bit.ly-re is. Kerestünk egy nagyon hosszú linket (port.hu, Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész): http://port.hu/harry-potter-es-a-halal-ereklyei-i.-resz-harry-potter-and-the-deathly-hallows:-part-i/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=112281&i_city_id=3372&i_county_id=1&i_topic_id=0, ezt beillesztjük a bit.ly-n a nagy világoskék kockába "Shorten your links and share from here", klikkeljünk az alatta lévő kis kockára "Shorten" és már meg is kapjuk a rövidített linkünket, amely így néz ki: http://bit.ly/gzxqcV. Máris könnyebben kezelhető egy 20 karakterből álló link, igaz?

Ha a bit.ly-n beállítjuk az automatikus link rövidítést, akkor ahogy bemásoljuk a hosszú linkünket a nagy világoskék kockába, azonnal le is rövidíti azt, anélkül, hogy ráklikkeltünk volna a "Shorten"-re. Ezt a rövidítés alatt tudjuk beállítani: klikkeljünk a világoskék "Share settings"-re és tegyünk egy pipát az "Auto-shorten my long links (uncheck to manually shorten links)"-hez. Ha ez ki van pipálva, akkor a hosszú link bemásolása után azonnal megkapjuk a rövidített, kimásoljuk és beillesztjük oda, ahova szeretnénk.

Lentebb találjuk az utolsó 10 lerövidített linkünk statisztikáját a "Link & Bund History: 1-10" résznél. Azonban, ha kíváncsiak vagyunk egy még részletesebb statisztikára, akkor itt a bit.ly weblapon a legfelső kék csíkban klikkeljünk az "Analyze"-ra. Itt találunk olyan adatokat, hogy honnan, melyik országból klikkeltek a linkjeinke.

A Google tavaly ősszel tette elérhetővé Goo.gl nevű link rövidítő szolgáltatását a nyilvánosság számára. Állításuk szerint a legstabilabb, leggyorsabb, valamint a legbiztonságosabb jelenleg elérhető ilyen szolgáltatás az övék. Állítólag 2009 elején a Google próbálta felvásárolni a bit.ly-t, de a tényleges üzleti tárgyalásokig nem jutottak el. Nagyon egyszerű a használata: másoljuk a linkünket a weblapon a "Paste your long URL here:" fehér kockájába, klikkeljünk a "Shorten"-re és már meg is van a rövidített linkünk, amely 19 karakterből áll.

Még több infó a link rövidítésről a Wikipedian.

Nincsenek megjegyzések: