Oldalak / Pages

2011. május 30., hétfő

Twitter chat

Bizony, bizony. A Twitteren chatelni is lehet. Ennek a működésére akkor jöttünk rá (vagyis már korábban is sejtettük, csak nem tudtuk, hogy működik), amikor egy online fotós workshop-ot néztünk (Seattle-ből közvetítették) és természetesen a workshop-nak volt külön Twitter chat oldala, ahol kérdéseket lehetett feltenni, hozzá lehetett szólni az eseményekhez. Hihetetlen profin vannak megszervezve a külföldi konferenciák, workshop-ok. A social media tárház teljes skáláját felvonultatva kihasználnak minden platformot. Itthon miért vagyunk még mindig lemaradva? A Facebook most pörgött fel (de úgy látszik ezen túl még nem látnak az emberek), a Twitterről még alig hallottak néhányan, azt meg már ne is említsük, hogy a "Pinterest is the new Facebook." A Pinterest zseniális találmány, nagyon addiktív, de a világ egyik leginspirálóbb social media site-ja. Bár itt a social-nak kevesebb szerepe van, inkább az inspirálódásra, ötlet gyűjtésre helyeznénk a hangsúlyt. Akit egyébként érdekel a dolog, dobjon egy emailt nekünk, küldünk neki meghívót, ugyanis oda csak így lehet beregisztrálni. Na, de vissza a témánkhoz...

Ezen az ominózus workshop-on is elhangzott, meg egy másik konferencián is nagy emberek szájából az alábbi mondat: "If you are a blogger you need to be on Twitter and Facebook." Nem is akarjuk tovább hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a jelenlét a Twitteren... :)

Szóval, hogyan is működik a chat...

1. Először is ellátogatunk a TweetChat oldalára. Jó, ha már van Twitter felhasználónevünk, így nem kell külön beregisztrálni. Második lépés, hogy a témánkkal kapcsolatban létrehozunk egy kettőskeresztes (#) kifejezést. A kettőskereszt jel (#) a Twitter közösség jelzése arra, hogy az egyes rövid üzenetekhez egy fontos metaadatot csatoljanak. Például, ha a "Vissza a jövőbe" című film trilógiáról szeretnénk Twitter társainkkal és bárkivel a Twitteren cseverészni, akkor alkossuk ezt meg: #visszaajovobe. Ha külföldiekkel is chatelünk, de a kettőskereszt után egy magyar szót használunk, akkor javasoljuk az ékezetek elhagyását, ugyanis a külföldiek nem biztos, hogy tudnak hosszú ű-t gépelni, így elesnek a chatelés lehetőségétől.

2.  Válasszunk ki egy témát, majd indítsduk el a chatelést kettőskereszttel. Ezek a jelek (#) olyan speciális - általában trendelő, népszerű - témákat jelölnek meg, melyekkel a közösség célja az, hogy a hasonló témában csicsergő emberek megtalálják egymás hozzászólásait az adott témát illetően. A TweetChat segíti leszűkíteni a Twitteren folyó információáramlást az olvasót érintő témára a kettőskeresztek használatával. Egy kiválasztott kettőskereszttel megjelölt téma azonnal egy Tweetchat (tweetcsevegés) szobába irányítja a felhasználót.

3. Társalogjunk, csevegjünk valós időben. Egy megnyitott platform lehet, hogy csak néhány óráig él. A "User Control" menüben beállíthatjuk azt, hogy kikkel szeretnél chatelni, és kikkel nem (a spameket le tudjuk tiltani!).

Hajrá, hajrá!