Oldalak / Pages

2011. január 28., péntek

Hol látjuk, ha valaki megemlített minket a Twitteren?

A nagy kérdés, hogy hol láthatjuk, ha valaki megemlít minket a Twitter szférában??? Előfordulhat, hogy olyan ember említ meg minket, akit mi egyáltalán nem követünk (így soha nem is láthatjuk a megjelenő üzeneteit), de olyan is megemlíthet minket, akit követünk, csak lehet, hogy átsiklunk az üzenete felett és nem vesszük észre, hogy éppen dicsér minket valamilyen okból kifolyólag.  Ha pedig dicsér, érdemes neki megköszönnünk. 

Ha már rengeteg embert követünk és nincs időnk minden üzenetet (tweet-et) elolvasnunk, ami megjelenik az üzenőfalunkon, létezik egy szűrő, amely azokat az üzeneteket gyűjti össze, ahol a mi nevünk meg lett említve. Persze ehhez szükséges a @ jel, hogy odategyék a Twitter felhasználó nevünk elé. (Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy, ha mi is írunk valakiről, akkor a @ jel majd a neve után feltétlen hagyjunk egy szünetet, mert ha nem ezt tesszük, nem lesz a neve klikkelhető és így az illető se fogja látni, hogy őt megemlítették valahol!!! Példa: "Nézzétek meg @tweetsuli blogját, mert zseniálisan bemutatja a Twitter használatát!)

Szóval... "What's happening?", szövegkocka, alatta pedig "Timeline", "@Mentions", "Retweets", "Searches", "Lists". A "@Mentions"-re kell klikkelni és megtaláljuk az összes eddigi olyan tweet-et, ahol a nevünk meg volt említve.


2011. január 14., péntek

Mit jelent a #TGIF a Twitteren?

Már egy ideje izgatta a fantáziánkat, hogy mit jelent a #TGIF. Nem értettük. Ugye kettős kereszt szerepel előtte, tehát ráklikkelve, elvezet bennünket egy gyűjtő oldalra, de még ott sem vált világossá. A szó láttán egyből az amerikai étterem láncolat a T.G.I. Friday's jutott eszünkbe, de furcsának találtuk már elsőre ezt a gondolatot. Ááááá, kizárt dolog, hogy a T.G.I. Friday's-t emlegetné mindenki. Aztán észrevettük, hogy ez a "szócska" csak egy bizonyos napon fordul elő a Twitteren állandóan... mégpedig péntekenként. Ma már nem bírtuk tovább, így nyomozásba kezdtünk! :) És megtaláltuk a megoldást... hogy mennyire egyszerű! Tudni szeretnétek már ti is, ugye?

Szóval...

#TGIF = Thank God it's Friday! :) Ami kifejezi azt, hogy mennyire örülsz, hogy végre péntek van, mert jön a hétvége!

Figyeljétek meg péntekenként, főleg külföldi twitterezőknél, hogy milyen sokan használják a #TGIF-t. Ha ti is örültök, hogy végre pééééééééééééééééééééééééééééntek van, használjátok ti is! :)

2011. január 13., csütörtök

2011. január 10., hétfő

Mi is az az #FF és hogyan működik?

Most a rejtélyes #FF világába kalauzoljuk el olvasóinkat, hogy mi is ez a FollowFriday. Igen az FF ezt jelöli, FollowFriday. Először egy vicces karikatúrán keresztül mutatjuk meg, aztán el is magyarázzuk a lényegét, hogy miért érdemes használni.

*****


1. "A" személy kiír (tweetel) valami rendes vagy informatív dolgot a falára: 
"Néha maréknyi mennyiségű bébi nyuszit teszek a nadrágomba, mert olyan csodásan csiklandozzák az ágyékomat."



2. "B" személy látja "A" személy kiírását (tweetjét) és teljes szívvel egyetért vele: "A fenébe is, igaza van "A"-nak. Én is szeretem, ha délutánonként nyuszik csiklandozzák az ágyékomat."



3. "A" személy egy újabb információ gazdag gondolatát teszi közzé: 
"Tudjátok mit utálok? Azokat az embereket, akik medencében finganak. Hé uram, látom a buborékjait! Szégyellje magát a büdös tette miatt."



4. "B" személy újra le van nyűgözve: 
"Hát ez az! Hogy várhatják el, hogy úgy ússzak, mint egy bajnok, ha állandóan metángázos területeket kell kikerülnöm a víz alatt? Ezeknek az embereknek cipzározható táskát kellene húzni a seggükre!"



5. "B" személy ezek alapján eldönti, hogy javasolja "A" személyt a haverjainak követésre, és az üzenete (tweetje) elé teszi a #FF jelet, valamint "A" személy (Twitter) neve elé a @ jelet:
"#FF @"A" személy, mert üzenetei (tweetjei) tele vannak örömmel és csodával. Vagyis, ha az üzenetek (tweetek) ízletes zöldségek lennének, akkor az ő üzenete egy kib....tt padlizsán lenne."



6. Mi történik ezután? "B" személy haverjai látják, hogy "B" kit ajánl követésre: 
"C" haver: "Láttad "B" javaslatát FollowFriday-re? Mert én igen, és el is kezdtem követni "A"-t."
"D" haver: "Anyám, jó, hogy láttam! Azonnal elkezdtem követni én is "A"-t."
"E" haver: "Uram atyám! Én is! A legcsodálatosabb dolog volt az életemben, hogy elkezdtem követni őt, amióta felnőtt pelenkát hordok."



7. De mit is jelent ez valójában:
Mit lát "F" személy az üzenőfalán? Hát ezt...
"B" személy: #FF @"A" személy, mert az üzenetei (tweetjei) annyira királyok, hogy becsoki.
"C" haver: #FF #followfriday @HorseEaterDood, @ohhithere, @picklefarmer4life, @IndigestionGrl, @CatThatBurps, @"A"személy.
"G" személy: #followfriday kövesd ezeket a jófej embereket @BoobsAreNeat, @DontEatTiresTheyTasteBad, @ChocolateEater, @"A" személy, @Thunderstorm.



"C" haver: "Láttátok "B" személy ajánlatát FollowFriday-re?"
"D" haver: "Nem, nem láttam. Csak őrületes mennyiségű kettős keresztet és ajánlásokat láttam.
"E" haver: "Ugyanez nálam is. Ez olyan volt, mintha egy felfuvalkodott, arra járó hajót néző üvöltöző oroszlánfóka csapatra hallgatnék a párkapcsolati tanácsok témában." (vagyis semmit nem ért).

Képek forrása: Oatmeal Comics

*****

Azoknak, akik még nem használják a Twittert, lehet, hogy ez a karikatúra nem volt vicces... azoknak, akik használják, igen. :) Lássuk, akkor a lényeget...

Korábban már írtunk arról, hogy hogyan érdemes követni a Twitteren, de arról nem, hogyan találjuk meg a számunkra érdekes embereket. Random módon elkezdünk követni akárkit? Követnél olyanokat, akiket az általad követettek ajánlanak? A legbiztosabb módszer az lenne, hogy megkérdeznéd egy barátodat, ő kit javasol követésre, igaz? Na, így kezdődött egy péntek reggel a FollowFriday... mostanra pedig trenddé vált, hogy minden pénteken ajánlunk egy vagy akár ötven személyt követésre.

És, hogy miért működik sikeresen a FollowFriday?
1. Mert könnyű és kis erőfeszítésbe kerül. :)
2. Ajánlhatsz/promózhatsz egyet vagy akár százat követésre.
3. Nagy az esélye annak, hogy téged is követésre ajánlanak olyanok, akiket te ajánlasz.
4. Rengeteg infót szerezhetünk, új blogokat, weblapokat találhatunk a FollowFriday-nek köszönhetően.
5. Minket is sokan találhatnak meg az ajánlásokon keresztül, ezáltal növelhetjük Twitter oldalunk, blogunk, weblapunk látogatottságát.

Hogyan használjuk, alkalmazzuk a FollowFriday-t?
1. Akkor kezdj hozzá, ha éppen péntek van, ez ugye a nevéből (Friday) is adódik. :)
2. A 140 karakternyi hely elejére a "What's happening?" kockába írd ki a FollowFriday bármelyik változatát:  #FF vagy #FollowFriday vagy #ff vagy #followfriday (ha már járatos Twitter felhasználó leszel, rájössz, hogy a rövidített változatok valamelyikét érdemes használni).
3. Vedd annak a felhasználónevét (Username), akit ajánlani akarsz, tedd a neve elé a @ jelet. Írhatsz utána bármilyen szöveget, hogy például ezért és ezért ajánlod X-et követésre. De ha több nevet akarsz felsorolni és nem akarsz részletekbe menni, hogy miért ajánlasz valakit, akkor egymás után felsorolhatod az ajánlandó delikvenseket: #FF @X, @Y, @Z, @A, @B. Nem fontos vesszővel elválasztani a felsorolandókat, de egy szünet feltétlen legyen a két ajánlott között.
4. Ezáltal az összes követőd látni fogja, hogy te kiket ajánlasz és a @ jelnek köszönhetően rá is tudnak klikkelni az ajánlott személyekre.
5. A # jel pedig a Twitteren belül egy fontos szimbólum, ugyanis a közvetlen utána írott szavakat a Twitter címkeként kezeli. Ez lehetővé teszi különböző oldalaknak, hogy az adott címkét nyomon kövessék, valamint azok, akik az adott oldalt követik, vagy Twitter fiókkal rendelkezve csatlakoznak az oldalhoz, a hasonló címkékkel megjelölt bejegyzéseket látni fogják.


A FollowFriday már csak azért is népszerű lehet, mert felállítottak egy FollowFriday rangsorolót, amivel országokat, felhasználókat rangsorolnak az alapján, hogy péntekenként hányan ajánlották az adott személyt követésre és ő hány személyt ajánlott. A felállított rendszer az alábbi szavakra keres rá: #FF, #ff, #FollowFriday, #followfriday csütörtök 12:00 GMT és szombat 12:00 GMT között. Erre azért van szükség, hogy az időeltolódásokat miatt minden ország FollowFriday ajánlásait figyelembe tudják venni. Büszkén jelentjük, hogy egyikünk a FollowFriday magyarországi rangsorában többször is a 10. és 20. hely között végzett! ;)